Minoo park en alles gereed maken voor vertrek

11 november 2025 - Osaka, Japan

Hallo allemaal, wat fijn dat jullie er nog zijn! Applaus voor jezelf👏 Dat jullie het zolang met mijn verhalen vol kunnen houden🤪

Ik zal meteen antwoord geven op de vraag van Adri: Ik eet niet bij het restaurant van het hotel, dat kost gewoon te veel. Je betaald voor het avondeten tussen de 3.000 - 5.000¥ (dat is tussen de 15 - 25€). Terwijl er genoeg restaurants om het hotel heen zitten waar je al voor 800 - 1400¥ kunt eten (5 - 10€). Dus dan is de keuze al makkelijk gemaakt. En er zitten 4 kleine supermarkten rondom het hotel waar je ook voor een klein bedrag avondeten kunt kopen. Dus er is genoeg keuze.

----

Gisteren ben ik op pad geweest naar Minoo Park, hier heb ik de boswandeling gedaan die ik eigenlijk zondag al wilde doen, maar omdat het zondag slecht weer was en gisteren prima weer heb ik het gisteren gedaan. Ik praat jullie even bij met wat ik heb gedaan.

Rond 8:30 uur opgestaan. Ontbijtje gegeten en daarna de spullen gepakt en gegaan. De metro gepakt naar Minoo station en dat is niet moeilijk, dus rond 10:30 uur kwam ik daar aan. En je loopt eigenlijk meteen het park in. Dus dat was ook niet moeilijk te vinden. Je merkt al meteen dat het stad geluid weg is. Er hangt hier een rust, de natuur hoor je en dat vind ik heerlijk. Sommige mensen praten wel, maar dat is op een zachte toon. Ik zie meteen een plattegrond en ik zie op de plattegrond een observatie dek, dus dat betekend uitkijken over een mooi gebied. Ik ga daar heen. En daar had ik toch wel even spijt van😅 Ik moest 300 meter kaarsrecht omhoog lopen. Ik was kapot. Heeeeeeel veeeeeel treden. Echt heel veel. Ik voelde mijn bovenbenen, de knieën en mijn conditie is slecht😂😂 Poh ik kon echt soms niet meer. Maar ik heb het gehaald. 15 minuten erover gedaan en daarna mooi boven gestaan en je keek mooi uit over het bos en een gedeelte van Osaka. Ook zag je de vliegtuigen van Osaka Itami Airport mooi de lucht in gaan. En nee dit is niet het vliegveld waar ik vanaf vlieg, ik vlieg vanaf Kansai Airport. Osaka Itami Airport is een vliegveld voor de binnenlandse vluchten van Japan. Deze vliegtuigen zijn ook een stuk kleiner. Kansai Airport is voor buitenlandse vluchten. Ik heb zo'n 15 minuten bij het observatie dek gestaan en genoten van de natuur. Je staat dan al redelijk hoog en je ziet al veel vogels in de lucht hangen, dit vind ik mooi om te zien. Daarna loop ik verder de berg op, gelukkig is dit makkelijk te lopen. Ik merk dat er niet veel mensen met mij meelopen en dat er maar een enkeling voor mij loop en een enkeling achter mij loopt. Ik zie later dat ik niet de toeristische route aan het lopen ben, maar een uitdagende route. Shit😅 Dat was niet de bedoeling. Ik merk daarna wel op dat ik op een stuk helemaal niemand om mij heen zie. Dit duurt zeker een uur voordat ik weer iemand aantref. Ik besef mij dan wel dat het niet slim was om deze route te lopen, als er iets gebeurd dan is er niemand in de buurt. Dus voorzichtig aan lopen en zelf goed uitkijken.

Het is bijna 13:00 uur en ik krijg dan wel honger. Ik zie via Google Maps een restaurant in de buurt zitten, nouja dit was alsnog 45 minuten lopen. Dus ik kom daar rond 13:40 uur aan en dan blijkt het geen restaurant te zijn, maar een winkel waar je snacks kunt kopen, ik baal hier wel van, dus ik bedenk dan even wat slim is. Ik koop toch maar een zakje chips want ik moet toch wat eten. Ik kijk daarna rond wat er nog meer in de buurt te zien is en ik zie dat er ook een waterval in de buurt is, dus ik loop dit kant op. En dan merk ik dat ik weer op de toeristische route loop. Er lopen hier veel meer mensen en dan kom ik uit bij de waterval en het is hier druk. Jeetje, veel mensen en wel eetkraampjes. Yes, dus ik eet hier wat, kip en een maïskolf. De maag is weer wat gevuld en ik maak nog wat mooie filmpjes en foto's van de waterval. Wat ik wel merk is dat hier veel buitenlandse toeristen rondlopen en je kunt al meteen merken dat de rust weg is. Iedereen praat hard en laten meteen hun rotzooi achter! Ik vind dat echt asociaal, ruim gewoon je troep op en laat het netjes achter. Ik vind het rond 14:30 uur prima en ik ga verder lopen. Ik loop langs nog veel meer eettentjes en ook souvenir winkels. Ook hier is de natuur prachtig. Je loopt eigenlijk midden in de bergen. Dit zie je niet in Nederland. Hoge bergtoppen en heel veel trappen lopen. Je hebt hier echt meerdere routes van toeristische tot wat meer extreme gevallen. Je hebt genoeg keuze hier en dat maakt het wel mooi vind ik. Rond 16:00 uur loop ik weer terug naar Minoo station. Ik voel mijn benen en ben wel moe. Het begint ook af te koelen tussen de bergtoppen. Ik vind het mooi geweest. De metro weer in en terug naar Jūsō station en dan doorlopen naar het hotel.

Rond 16:45 uur ben ik weer terug en dan ga ik meteen maar even mijn kleren wassen, is dat al mooi schoon en kan het daarna droge. Kan ik dat morgen weer opruimen en terug in de backpack stoppen. Ik ben rond 17:30 weer terug op de kamer en ik begin de kamer maar alvast op te ruimen (niet dat het veel is, maar toch). Ik zet ook alles weer terug zoals het stond. Het bureau in de kamer ligt vol met informatie boekjes en bordjes en die had ik aan de kant gezet toen ik de kamer op kwam, in het begin van mij reis in Osaka. Dus weer terug zetten. Het is inmiddels 18:30 en ik ga uit eten bij een restaurant in de buurt. Rond 20:00 uur ben ik weer terug en geniet ik nog van de avond. Douche en dan naar bed.

----

Vandaag is het dinsdag en morgen vertek ik hier. De was van gisteren heb ik zover al opgevouwen in de backpack zitten. Vanmiddag pak ik de backpack verder in, ik moest de kamer af voor de schoonmakers. Dus ik zit nu in de lobby dit bericht te typen. Ik ga zo even een rondje lopen langs het rivier in de buurt en daarna keer ik terug naar de kamer. Alles op orde en gereed maken en bedenken hoe ik morgen de metro pak naar Kansai Airport.

Voor nu wens ik jullie een fijne dinsdag, voor de mensen die moeten werken, succes met werken. Dit wordt het laatste verhaal wat ik typ in Japan, het volgende verhaal zal zijn als ik terug ben in Nederland en dat is dan ook mijn laatste verhaal.

• Ik vlieg morgen 16:55 uur Japanse tijd (8:55 uur Nederlandse tijd) naar Hongkong. Hier kom ik rond 20:25 uur aan (12:25 uur Nederlandse tijd).
  • Rond 23:20 uur (16:25 uur Nederlandse tijd) vertrek ik vanuit Hongkong naar Nederland. Waar ik donderdagochtend rond 6:30 uur hoop te landen.

Fijne dag en tot de volgende op Nederlandse bodem. ✌️😎

* Foto's staan online.

1. Adri:
    11 november 2025
    Bedankt voor je reactie Marloes.
    Begrijpelijk dat je het zo doet!
    De foto’s zijn heel mooi!
    Prachtige omgeving.
    Ook Osaka al in herfstkleuren.
    Leuk ook die stenen met de Japanse tekst erop.
    De waterval.
    Grappige foto van de aap die geen bananenschil in de natuur mag achterlaten 😊
    Je vakantie begint ten einde te komen.
    Bedankt voor al je reisverslagen.
    We hebben ervan genoten en geleerd.
    Morgen een goede en vooral veilige terugreis.

「さようなら!」 (Sayōnara!)